PAGEone - nová, jednoduchá a dobrá

01.09.2010 15:46

Od poloviny srpna 2010 je na našem trhu nová čtečka elektronických knih PAGEone (někdy psaná jako PageOne). Čtečka je výrobkem firmy Next Papyrus (https://www.nextpapyrus.com). Čtečka PAGEone patří v současné době k tomu nejlepšímu, co je na trhu. Vyniká hlavně v tom, k čemu jsou čtečky určeny - kvalitní e-ink displej, jednoduchost ovládání a čtení eknih a dokumentů a velká výdrž na baterie.

 

Balení

Čtečka PAGEone je dodávána v jednoduché papírové krabici, podobně jako jsou baleny čtečky Kindle. Pro otevření krabice je nutné odtrhnout papírový pásek - je to tedy destrukční metoda a již otevřené balení nelze vydávat za nové. Uvnitř se nachází pouze samotná čtečka PAGEone, bílý USB kabel a stručný návod (od dovozce společnosti Acomp v českém jazyce). Více příslušenství v krabici není - a není to ani potřeba.

PageOne - balení 

Vzhled

Čtečka PAGEone je po stránce vzhledu velmi jednoduchá a čistá. Displej je orámován broušeným lakovaným hliníkem, barva černá. Na hranách je hliník vybroušen do lesku. Zadní strana je z lesklého plastu. Nevýhodou zadní strany jsou viditelné otisky prstů. Po pravé straně je v orámováni zasazeno pět ovládacích tlačítek. Čtečka nemá mohutné tělo, displej je orámován jen v šíři cca 1,5 cm. Tloušťka čtečky je 8,4 mm a hmotnost 200 g. V levém horním rohu je bílým písmem uveden název čtečky.

V horní hraně je tlačítko pro zapínání a vypínání čtečky s diodou a 3,5 mm konektor na sluchátka. Pod krytkou je USB konektor a slot na microSD kartu. Ve spodní hraně je potom poněkud nestandardní konektor na případnou síťovou dobíječku - plochý 24 pin konektor. Nicméně dobíjet lze přes USB a čtečka by se obešla i bez tohoto výstřelku. Na zadní straně je zapuštěné tlačítko pro reset čtečky.

Čtečka vypadá velmi pěkně a luxusně. Po této stránce je tím nejlepším, co na současném trhu existuje. Velmi dobře se při čtení drží.

 Čtečka PageOneČtečka PageOne - ovládáníČtečka PageOne

Ovládání

Celkově je ovládání čtečky jednoduché a přehledné. Souvisí to i s tím, že čtečka vlastně umí jen zobrazovat eknihy a dokumenty. Obsahuje i MP3 přehrávač - ale to je vše, co umí. Čtečka se zapíná i vypíná tlačítkem v horní hraně. Krátký stisk uvede čtečku do "spánkového" režimu, dlouhý stisk čtečku úplně vypne. V tlačítku je umístěna stavová dioda - svítí při nabíjení.

Ovládání čtečky probíhá pomocí pěti tlačítek po pravé straně displeje. Horní tlačítko slouží k zobrazení menu, pod ním je tlačítko pro přetočení stránky zpět/výběru doleva. Uprostřed se nachází tlačítko pro potvrzení volby - "OK", pod ním tlačítko pro přechod na další stránku/výběru doprava a úplně vespod je tlačítko "zpět/escape".

Hlavní displej obsahuje v horní části poslední otevřené eknihy, v dolní části seznam naposledy přidaných eknih do paměti. Je dále možné pomocí menu zobrazit adresářovou strukturu paměti či vložené microSD karty. Listování v seznamu probíhá pomocí tlačítek vpřed/vzad a výběr přes prostřední potvrzovací tlačítko.

Ovládání eknihy při čtení je také velmi jednoduché. Na displeji se v dolním pravém rohu objeví ikonky pro volby funkcí. Mezi těmito ikonkami se přepíná tlačítkem pro potvrzení a volba "plus, mínus" přes tlačítka pro otáčení stránek. Standardně je nastavena volba pro otáčení stránek. Chceme-li změnit velikost textu, zmáčkneme tlačítko pro potvrzení a potom "doprava" či "doleva" pro změnu velikosti písma. Podobně probíhají i volby ostatních funkcí.

V závislosti na typu souboru lze takto ovládat:

  • stránka dopředu/dozadu (u všech typů souborů, defaultně nastaveno)
  • skok o 10 stránek dopředu/dozadu (kromě PDF)
  • skok o 100 stránek dopředu/dozadu (kromě PDF)
  • lupa (u souborů PDF)
  • posouvání ve zvětšeném dokumentu PDF či v obrázku

 Čtečka PageOne PDFČtečka PageOne PDFČtečka PageOne ovládáníČtečka PageOne PDF

Výbava

Čtečka nedisponuje žádnou zvláštní výbavou. Samozřejmostí je standardní 6" e-ink displej s 8 odstíny šedi. Displej neni dotykový. Displej je velmi dobrý, avšak v porovnání se špičkovým displejem u nových Kindle mírně zaostává (za displejem Kindle v současné době zaostávají všechny čtečky). PAGEone umožňuje velmi dobře jen to základní - čtení eknih a dokumentů. Podporované formáty jsou EPUB, PDF, MOBI, PRC, CHM, FB2, OEB, PLUCKER, PALMDOC, HTML, TCR, TXT, RTF, obrázky JPG, BMP, PNG, GIF a zvuk MP3, WAV, WMA. Rychlost otáčení stránek je průměrná.

 

Čtení knih

Čtení eknih je komfortní a jednoduché. V otevřené knize lze přes tlačítko menu přidat záložku, přejít na konkrétní stránku, otočit displej na šířku. Knihu lze smazat, vložit do oblíbených. Je možné také nastavit font (3 přednastavené) a vybrat režim zobrazení - tři úrovně kvality zobrazení a kontrastu.

Pochvalu zaslouží tato čtečka za podporu formátu PDF. S PDF je na čtečkách vždy problém - buď kvůli malému displeji nebo kvůli nedomyšlenému ovládání zvětšování a listování. PAGEone je jedna z mála čteček, která rozumným a komfortním způsobem řeší zobrazování PDF souborů. Dobře zvládá i PDF soubory sestavené z bitmapy (naskenované knihy v PDF apod.).

Při otevření PDF domumentu se v levém dolním rohu displeje zobrazí malý obdelník, znázorňující celou stránku PDF. Při zvětšení dokumentu se uvnitř ukáže menší čtvereček znázorňující zvětšený výřez. Výřez lze posouvat nahoru/dolů, doleva/doprava a stránka vpřed/vzad. Tento jednoduchý systém dovoluje celkem pohodlné prohlížení i nestandardních PDF souborů. Z testovaných souborů čtečka zvládla i 100 MB PDF sestávající z naskenovaných stránek.

Možnosti zvětšování:

  • PRC 10x zvětšení a 3 velikosti písma
  • EPUB 20x zvětšení a 3 různé velikosti písma
  • PDF 11x zvětšení

Čeština je podporována pro PDF, EPUB, PRC, MOBI, TXT v UTF-8.

 Čtečka PageOne displejČtečka PageOne displejČtečka PageOne displej

Závěr

Čtečka PAGEone vypadá dobře, PAGEone se dobře a lehce ovládá a PAGEone dobře zvládá PDF. Je jedna z nejlepších čteček na trhu. Lehká, skladná, s dobrým e-ink displejem a jednoduchým ovládáním.

Výhody

  • velká výdrž na baterie - až 15000 stránek
  • dobré prohlížení PDF
  • vzhled, hmotnost, jednoduchost

Nevýhody

  • bez wi-fi
  • neumožňuje vkládat poznámky do textu

 

Základní údaje o čtečce PAGEone.

Autor Vladimír Tichý tichy.vladimir@email.cz

Zpět