Čtečky Pocketbook Pro 602, 603, 902, 903

09.02.2011 07:34

Nové čtečky Pocketbook Pro

 

Na přelomu roku 2010 a 2011 se na náš trh dostala čtveřice čteček Pocketbook Pro - modely Pocketbook Pro 602, Pocketbook Pro 603, Pocketbook Pro 902 a Pocketbook Pro 603.

Čtečky jsou co do svých schopností a firmware totožné, jediný rozdíl je velikost displeje a dotykový či nedotykový displej a přítomnost 3G. V tabulce uvádím přehled jednotlivých modelů. Klíč pro rozlišení modelů je následující - číslova 6 a 9 znamenají velikost displeje 6" nebo 9", číslovka 2 znamená obyčejný displej a 3 znamená dotykový displej.

 

Model Velikost displeje Dotykový displej Rozlišení displeje Konektivita Barevné varianty
Pocketbook Pro 602 6" NE 800x600 Wi-Fi, bluetooth bílá, grafit
Pocketbook Pro 603 6" ANO, elektromagnetický 800x600 Wi-Fi, bluetooth, 3G stříbrná
Pocketbook Pro 902 9,7" NE 1200x825 Wi-Fi, bluetooth bílá, grafit
Pocketbook Pro 903 9,7" ANO, elektromagnetický 1200x825 Wi-Fi, bluetooth, 3G stříbrná

 

Rozdíly mezi modely

Čtečky Pocketbook Pro 902 a 903 (s větším displejem) mají oproti menším modelům 602 a 603 navíc tlačítka pro změnu velikosti textu a změnu hlasitosti přehrávané hudby.

Dotykové modely 603 a 903 mají navíc podporu 3G sítě.

Ostatní údaje platí pro všechny modely.

Pocketbook pro 602 bílá Pocketbook pro 603

Balení

Čtečky jsou zabalené bílé papírové krabici, překryté barevným přebalem. Součástí balení je polotvrdý obal na čtečku, který je dostatečný pro zabránění poškození dispjeje a poškrábání. Dále je přiložený microUSB.

Pocketbook Pro 602 krabicePocketbook Pro 602 krabice Pocketbook Pro 602

Vzhled

Oproti předchozím modelů došlo k výraznému vylepšení vzhledu. Všechny současné modely vypadají jednotně, mají stejné ovládání. Liší se pouze velikostí a barevností. Modely s obyčejným dispejem jsou dostupné ve variantách bílé a tmavě šedé (grafit) a modely s dotykovým displejem jsou tmavě stříbrné.

Všechny modely mají stejný vzhled, čtečky s větším diplejem jsou jen zvětšenou kopií menších čteček. Nejvíce plochy na přední straně zabírá displej. Po pravé straně jsou čtyři tlačítka - dvě na otáčení stránek dopředu/dozadu a dvě na skok na hlavní stránku a pro vyvolání kontextového menu.

Napravo pod displejem je směrové ovládání s potvrzovacím tlačítkem uprostřed a tlačítko pro návrat zpět. Na horní straně je tlačítko pro zapnutí čtečky.

Ve spodní hraně je konektor microUSB, slot na microSD kartu, kontrolka nabíjení, reset tlačítko, reproduktory. Na zadní straně je potom kryt s přístupem k baterii.

 

Ovládání

Logika menu a ovládání zůstalo podobné jako u starších modelů Pocketbook.

Výhodu mají dotykové modely. Ovládání je jednodušší, rychlejší. Výhoda je zřejmá hlavně při práci se slovníky, vyhledávání textů, psaní poznámek. 

Jinak je ovládání přehledné a jednoduché. Na pravé straně čtečky jsou užitečná dvě tlačítka - pro skok na úvodní stránku čtečky a pro vyvolání kontextového menu. Větší modely mají navíc tlačítka pro rychlou změnu velikosti textu na pravém boku čtečky.

Hlavní stránka čtečky umožňuje zobrazit několik aktivních ploch. Standardně se zobrazuje okno s posledními otevřenými knihami, grafické menu, kalendář. Na plochu lze přidat např. kalkulačku, slovník, kalendář, hodiny, hudební přehrávač, sudoku.

Pocketbook Pro 602

Výbava

Již předchozí modely Pocketbook vynikaly množstvím formátů a bezproblémovou podporou češtiny. Čtečky podporují formáty Docx, EPUB (DRM), PDF (DRM), FB2, «FB2.ZIP», TXT, DJVU, RTF, HTML, PRC (mobi), CHM, EPUB, DOC, TCR. 

Čtečky Pocketbook se vyznačují bohatou doplňkovou výbavou. Všechny modely disponují Wi-Fi a bluetooth. Čtečky s dotykovým displejem mají navíc 3G modul. Kromě základních funkcí pro čtení knih dsiponují čtečky množstvím doplňkového software, který je buď nainstalovaný nebo jej lze stáhnout a doinstalovat. Samozřejmostí je přehrávání hudby, buď samostatně nebo během čtení knihy. Čtečky disponují i možností čtení textu - standardně jsou nahrány jazyky angličtina, němčina, italština, francouzština. Češtinu je možné dohrát ze stránek výrobce www.pocketbook.de. Pro přehrávání hudby nebo čtení maji čtečky stereo reproduktory v přední hraně.

Do čteček lze doinstalovat různý software, programy, hry. K dispozici je i jednoduchý webový prohlížeč. Čtečka zvládá spíše jednodušší stránky, podpora flashe chybí.

Všechny modely běží na Linuxu.

 

Jazyky hlasového výstupu - nutné doinstalovat (bezplatně ke stažení na www.pocketbook.de)

Chinese Mandarin (China), female Cantonese (China), female Čeština (Czech Republic), ženský hlas
Danish (Denmark), female Dutch (Netherlands), female Dutch (Netherlands), male
English (United Kingdom), female English (United Kingdom), male English (United States), female
English (United States), male Finnish (Finland), female French (Canada), female
German (Germany), female German (Germany), male
Greek (Greece), female
Hungarian (Hungary), female Italian (Italy), female Italian (Italy), male
Japanese (Japan), female Korean (Korea), female Norwegian (Norway), female
Polish (Poland), female Portuguese (Brazil), female Portuguese (Portugal), female
Portuguese (Portugal), male Russian (Russia), female
Russian (Russia), male
Spanish (Mexico), female
Spanish (Mexico), male
Spanish (Spain), female
Spanish (Spain), male Swedish (Sweden) female Turkish (Turkey), female
Turkish (Turkey), male Arabic, male French (France), male
French (Canada), male French (France), female  


Slovníky

Čtečky obsahují celkem 78 slovníků, celkový přehled na stránkách dovozce Acomp

Pocketbook Pro 603 webPocketbook Pro 603 web

Čtení knih

Jako ekniha jsou Pocketbooky velmi komfortní na čtení. Velkou výhodou je schopnost čtečky zvětšovat písmo v PDF dokumentech. Prostředním kulatým tlačítkem lze vyvolat menu pro ovládání funkcí a různé nastavení textu. Nechybí žádné možnosti ze starších modelů Pocketbooků - hledání, obsah, poznámka, přechod na stránku, slovník, zvětšení, záložky. Otáčení stránek pomocí velkých tlačítek je komfortní. Samotný e-ink displej je dostatečně kontrastní a rychlost přetáčení stránek také dobrá. Text se čte výborně. Pocitově lepší je kontrast u čteček s tmavým okrajem (grafit, stříbrné). Rychlost přetáčení stránek a rychlost systému je výrazně vylepšena oproti předchozím modelům Pocketbooku.

 Pocketbook Pro 602 Pocketbook Pro 603Pocketbook pro 602

Shrnutí

Řada čteček Pocketbook Pro (602, 603, 902, 903) jsou výbornou volbou pro všechny zájemce o elektronickou čtečku knih. Zaujme dobrý e-ink displej, rychlost čtečky. Nezanedbatelná není ani šíře formátů a podpora češtiny ve všech formátech. Základní model Pocketbook Pro 602 má poměrně příznovou cenu a nabízí stejný firmware jako vyšší modely.

V případě zájmu o využívání funkcí poznámek, slovníku či procházení webu musím doporučit model s dotykovým displejem (Pocketbook Pro 603 nebo Pocketbook Pro 903) - veškeré ovládání je jednodušší, vkládání textu přes klávesnici je reálně možné jen přes dotykový displej.

 

Pro

  • podpora množství formátů a češtiny
  • komfortní čtení
  • možnosti nastavení
  • doplňková funkce Wi-Fi a prohlížeče
  • příznivá cena základního modelu Pocketbook Pro 602

 

Proti

  • u modelů s 9,7" displejem vyšší cena
  • pro méně technicky zdatné velké možnosti nastavení a tím vyšší složitost ovládání

 

Vladimír Tichý

vladimir.tichy@barvic-novotny.cz

Zpět